Realizovani projekti

2019.

„LOKOMOTIVA – Lokalna omladinska inicijativa“
Osnovni cilj programa bio je motivisanje mladih da se aktivnije ukljče u društveni život kroz obezbeđivanje mentorske i materijalne podrške neformalnim grupama da se razviju i realizuju svoje ideje koje su usmerene na pozitivne promene u zajednici i/ili životu mladih.
U 2019. godini kroz projekat „Lokomotiva“ podržano je ukupno 14 neformalnih grupa, koje su u periodu od 28. juna do 16. decembra pripremile i sprovele 30 različitih aktivnosti za mlade: predavanje o ekologiji i akciju zajedničke sadnje biljaka, 2 radionice o zvucima u okruženju u kome živimo, akciju oslikavanja hola škole, radionicu horskog pevanja za devojke, kreiranje prostora za rad mladih, 3 edukativne radionice za studente/kinje arhitekture, 2 izložbe, koncert, 4 sportske radionice za mlade sa lakšim smetnjama u intelektualnom razvoju, 3 radionice psihološke prve pomoći, performans osoba sa invaliditetom, 2 interkulturalne večeri društvenih igara, radionicu istorije, radionicu izrade predmeta od kože, 5 naučno-popularnih radionica za osnovce.
U kreiranje i direktnu realizaciju aktivnosti volonterski je bilo uključeno 64 mladih – članova i članica neformalnih grupa (24 momka i 40 devojaka), dok je u samim aktivnostima uzelo učešće oko 540 Novosađana i Novosađanki (159 momaka, 214 devojaka, oko 150 osoba različitog pola i godišta (publika na koncertu) i 18 osoba sa invaliditetom – učesnika i učesnica performansa i sportskih radionica).
Period realizacije: 1. mart – 31. decembar 2019.
Finansijska podrška: 1.660.121,73 dinara (Grad Novi Sad – Gradska uprava za sport i omladinu i program OPENS 2019, koji se sufinansira sredstvima Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodine i Ministarstva kulture i informisanja)

„Zvuk bez zida“
Projekat „Zvuk bez zida“ imao je za cilj da kroz petosatni program upozna mlade sa slobodnom improvizacijom i ohrabri ih da se oprobaju u eksperimentalnim muzičkim i umetničkim praksama.U prostoru Kafe galerije „Izba“ u Novom Sadu, u nedelju 3. novembra 2019. uspešno su realizovani svi planirani segmenti projekta – uvodni koncert za učesnike i učesnice, predavanje, radioničarski rad i završni zajednički koncert. Program su vodili članovi i članica ansambla „Restrikcije“ iz Novog Sada – Nemanja Sovtić, Milan Milojković i Dunja Crnjanski.
Period realizacije: septembar – decembar 2019.
Finansijska podrška: 80.000,00 dinara (Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu)

„30 godina od pada Berlinskog zida – značaj i naučene lekcije“
Projekat „30 godina od pada Berlinskog zida – značaj i naučene lekcije“ nastavak je inicijative koja teži da pokaže da Evropu ne čine samo zahtevni birokratski proces, novac iz evropskih fondova ili znanje o istoriji stvaranja EU – već sistem demokratskih i kulturnih vrednosti i stavovi.
Uz podršku Evropske komisije, kroz program Evropa za građane i građanke – evropsko sećanje, građani i građanke Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Italije, Poljske, Mađarske i Belgije imaće priliku da u narednih godinu dana razgovaraju o različitim istorijskim, političkim i kulturnim aspektima prethodnog tridesetogodišnjeg razdoblja i kroz dijalog o prošlosti promišljaju budućnost. Fokus diskusija biće važnost 1989. godine za istočnu i zapadnu Evropu, zemlje bivše Jugoslavije, ali i razlika u načinu na koji su se Evropljani/ke i Balkanci/ke bavili sukobima tog vremena. Do sada je u Novom Sadu organizovana diskusiona tribina “Pad Berlinskog zida i uspon neoliberalizma” (6. decembar, Omladinski centa CK13). U razgovoru su učestvovali Sarita Bradaš – psihološkinja i istraživačica Fondacije Centar za razvoj demokratije, Marko Kostanić – glavni urednik regionalnog portala “Bilten” i Miloš Perović – sociolog. Moderator je bio Mihajlo Nikolić, student i aktivista.
Nosilac projekta je Centra za demokratsu tranziciju CDT (Crna Gora), a partneri European Projects Association (Belgija), CEMAS Research Center for International Cooperation of Sapienza University of Rome (Italija), Centre for International Relations (Poljska), Central European Heritage (Mađarska), Udruge Fališ (Hrvatska) i “HMM…” (Srbija).
Period realizacije: septembar 2019 – u toku (do septembra 2020. godine)
Finansijska podrška: Evropska komisija

2018.

„LOKOMOTIVA – Lokalna omladinska inicijativa“
Osnovni cilj programa bio je motivisanje mladih da se aktivnije ukljče u društveni život kroz obezbeđivanje mentorske i materijalne podrške neformalnim grupama da se razviju i realizuju svoje ideje koje su usmerene na pozitivne promene u zajednici i/ili životu mladih.
Na konkurs za ideje pristiglo je ukupno 17 ideja, odabrano je 12 koje su razrađene i ušle u proces realizacije. Neformalne grupe uspešno su sprovele 26 aktivnosti za mlade: razmena knjiga, demonstracija modela ozelenjavanja urbanog prostora, 3 radionice pripreme zdrave hrane i 4 radionice joge za osobe sa mentalnim poteškoćama, javni trening i predavanje o igri Kvidič, veče društvenih igara za mlade i mlade roditelje i njihovu decu, 3 projekcije filmova Škole vizuelne antropologije, radionica o edukativnim društvenim igrama, projekcija filmova o integraciji predstavnika/ca nacionalnih manjina u društvo, predavanje o pticama u urbanim sredinama, radionica izrade kućica za ptice, fokus grupa sa učenicima/ama učeničkog doma Brankovo kolo, na temu prevencije suicida među mladima, obuka o snimanju podkasta, i snimanje 2 podkasta, 2 radionice izrade/transformacije garderobe u muške i ženske srednjovekovne odore, radionica plesa, radionica storiteling pristupu u novinarstvu i izložbu radova nastalih u okviru radionice. Tokom decembra meseca održana su 3 događaja Otvorenih vrata (KC Lab, dom B-612 i BalkanIDEA Novi Sad) i izrađen akcioni plan koji će u budućnosti omogućiti mladima da na jednostavniji način realizuju svoje ideje.
U direktnu realizaciju bilo je uključeno 44 mladih – 6 članova/ica Mentorskog kluba i 38 članova/ica neformalnih grupa (od toga 14 momaka i 30 devojaka). Direktnih korisnika – mladih koji su učestvovali u svih 29 aktivnosti realizovanih tokom projekta, bilo je ukupno 447 (od toga 196 muškaraca i 251 žena).
Period realizacije: 15. avgust – 27. decembar 2018.
Finansijska podrška: 718.592,13 dinara (Grad Novi Sad – Gradska uprava za sport i omladinu i program OPENS 2019, koji se sufinansira sredstvima Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodine i Ministarstva kulture i informisanja)

„Ka prestonici kulture na krilima rokenrola jure (Zbogom Brus Li – novi materijal)“
Novosadski bend Zbogom Brus Li je tokom 2018. godine napisao i na probama uvežbao 12 novih kompozicija. Probe su odražavane redovno, dva puta nedeljno, a intenzivnije tokom perioda snimanja, odnosno u novembru i decembru mesecu. Osim u prostorijama za probe, bend je pisao i uvežbavao novi materijal i u kućnim uslovima, tačnije, u stanovima članova.
U studiju „Jupiter“ u Vrbasu, kompletan novi materijal je snimljen. Snimanje je obavljeno tokom novembra i decembra meseca 2018. godine.
Muzičari-članovi benda su: Slavko Matić – pevač, tekstopisac i solista na kazuu, Branislav Smuk – rima i solo gitara i pozadinski vokali, Petar Dabić – bas gitara i pozadinski vokali, Dejan Šaponja – bubnjevi. Kao gosti, na novom albumu sviraju/pevaju: Nikola Petaković – tamburica, Kosta Sivački – begeš, Vojislav Malešev – pozadinski vokali, Dušica Stojković – pozadinski vokali. Producent albuma je Dušan Ševarlić, a tonski snimatelji Robert Telčer i Milutin Vlahović.
Period realizacije: septembar – decembar 2018.
Finansijska podrška: 100.000,00 dinara (Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu)

2017.

„Evropski horizonti 1917. godine – značaj i naučene lekcije“
U okviru programa Evropske unije „Evropa za građane i građanke“, udruženje HMM… učestvovalo je u jednogodišnjem projektu „European Horizons of 1917 – its significance and lessons learned“. Osnovni cilj bio je da se putem različitih aktivnosti razgovora s građanima i građankama o bitnim istorijskim, političkim i kulturnim aspektima prethodnih sto godina i kroz dijalog o prošlosti promišlja budućnost.
Nosilac projekta bio je „Centar za demokratsku trazniciju“ iz Podgorice (Crna Gora), a partneri: Central European Heritage – Pečuj (Mađarska), Pagani Maurizio Silvio – Milano (Italija), Fundacja Centrum Stosunkow Miedzynarodowych – Varšava (Poljska), European Projects Association – Brisel (Belgija), Udruga Fališ – Šibenik (Hrvatska) i udruženje HMM… – Novi Sad (Srbija).
U ukupno šest projektnih faza, realizovana su 24 događaja u zamljama organizacija-partnera. Kako je planom i predviđeno, u Novom Sadu uspešno je održana tribina „100 godina Oktobarske revolucije: povod, nasleđe, perspektive“ u oktobru 2017. godine. Koordinator projekta, sociolog Miloš Perović, izlagao je na konferenciji organizovanoj u novembru 2017. godine u Podgorici.
Zajednička kampanja sprovedena je u svakoj o šest zemalja. U Novom Sadu je, u saradnji sa studentima i studentkinjama, početkom marta meseca 2018. godine pokrenut blog oktobar.net. U drugom delu kampanje, tokom aprila, maja i juna meseca, organizovani su susreti sa mladima u srednjim školama i udruženjima, na kojima su im predstavljene teme projekta i realizovane aktivnosti.
Period realizacije: septembar 2017 – jun 2018.
Finansijska podrška: 4.300 eura (Evropska komisija)

2016.

„LOKOMOTIVA – Lokalna omladinska inicijativa“
Osnovni cilj programa bio je motivisanje mladih da se aktivnije ukljče u društveni život kroz obezbeđivanje mentorske i materijalne podrške neformalnim grupama da se razviju i realizuju svoje ideje koje su usmerene na pozitivne promene u zajednici i/ili životu mladih.
Putem javnog poziva, formiran je Mentorski klub koji je u toku četiri meseca učestvovao u realizaciji konkursa namenjenog neformalnim grupama mladih i pružao kontinuiranu podršku timovima čije ideje su podržane i kroz projekat sprovođene u praksi.
Konkurs za ideje neformalnih grupa bio je otvoren od 3. do 17. oktobra. Ukupno je prijavljeno 9 ideja, od kojih je Mentorski klub odabrao 6 koje su ušle u proces realizacije. U saradnji sa udruženjem „BalkanIDEA“ organizovane su neophodne obuke za Mentorski klub i članove i članice neformalnih grupa.
U periodu od 26. novembra do 17. decembra uspešno je sprovedeno 14 aktivnosti za mlade: radionica pravljenja hranilica za ptice, predavanje o hranilicama za ptice, pradavanje o istoriji društvenih igara, tri radionice kreiranja društvenih igara, dva događaja/diskusije o medijskoj pismenosti, tri projekcije filma, edukativni događaj – prezentacija kuvanja i predavanje o zdravoj ishrani, radionica izrade ekoloških cegera, radionica pravljenja veganske hrane.
U direktnu realizaciju projektnih aktivnosti bilo je uključeno 28 mladih – 6 članica Mentorskog kluba i 22 člana i članice neformalnih grupa (od toga 11 momaka i 17 devojaka). Direktnih korisnika – mladih koji su učestvovali u 14 aktivnosti organizovanih u okviru projekta „Lokomotiva“ bilo je ukupno 198.
Period realizacije: avgust – decembar 2016.
Finansijska podrška: 399.556,45 dinara (Grad Novi Sad – Gradska uprava za sport i omladinu)

Program „Čitanjac“
Zbog sve veće erozije čitalačke kulture među najmlađima, što za posledicu ima procvat nemuštosti i ekspanziju umne atrofije u kasnijem dobu, knjižara „Bulevar books“ pokrenula je projekat „Čitanjac“ -upoznavanje i zaljubljivanje dece predškolskog uzrasta (od 2 do 7 godina) u knjige.
Zamišljen je kao čitalački recital, gde pored čitača „domaćina“, priče i poeziju deci govore i novosadski dramski umetnici i umetnice.
Udruženje „HMM…“ aktivno se uključilo u realizaciju aktivnosti. Druženje sa decom redovno se organizuje svakog četvrtka od 18 do 19 časova, počev od 4. oktobra 2012. godine.
Period realizacije: oktobar 2012 – decembar 2016.
Finansijska podrška: sopstvena sredstva

2015.

Projekat „INBOX“
Projekat“INBOX – Istraživanje korišćenja informacionih tehnologija u sistemu informisanja učeniaka srednjih škola u Vojvodini i uticaj koji različiti oblici komunikacije imaju na stepen informisanosti i aktivizma“ realzovan je u svih 40 opština i gradova u kojima postoje državne srednje škole. Istraživanje je imalo za cilj da sagleda aktuelnu praksu korišćenja informacionih tehnologija u internoj komunikaciji škole, učeničkog parlamenta i učenika, kao i aktuelnu praksu eksterne komunikacije škola i učeničkog parlamenta sa lokalnom zajednicom i mladima u lokalnoj zajednici.
Uz rezultate istraživanja, u okviru projekta priređen je i priručnik za srednjoškolce, koji sadrži praktične savete namenjene timu za informisanje učeničkog parlamenta. Primeri su kreirani na osnovu komentara i pitanja koji su dobijeni od samih ispitanika u procesu istraživanja.
Period realizacije: jul – decembar 2015.
Finansijska podrška: 708.090,00 dinara (Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu)

2014.

„LOKOMOTIVA – Lokalna omladinska inicijativa
Osnovni cilj programa bio je motivisanje mladih da se aktivnije ukljče u društveni život kroz obezbeđivanje mentorske i materijalne podrške neformalnim grupama da se razviju i realizuju svoje ideje koje su usmerene na pozitivne promene u zajednici i/ili životu mladih.
Putem konkursa, oformljen je Mentorski tim od 13 mladih volontera i volonterki, koji su u toku šest meseci, osmislili i realizovali kampanju i konkurs namenjen neformalnim grupama mladih, i pružali kontinuiranu podršku timovima čije su ideje prihvaćene. U tri konkursna ciklusa za neformalne grupe, Mentorski tim je doneo odluku da se podrži 15. Uspešno je realizovano 12 ideja. Ukupno 42 mladih bilo je aktivno uključeno u realizaciju aktivnosti, i to 16 momaka i 26 devojaka. Broj mladih koji je učestvovao u 12 programa realizovanih od strane neformalnih grupa mladih u okviru projekta „Lokomotiva“ je 362 mlade osobe, što je ukupno 404 direktna korisnika. Dve od 12 grupa koje su učestvovale u programu, odlučile su da osnuju udruženje za mlade, što je direktni rezultat aktivnosti i programa.
Period realizacije: jul – decembar 2014.
Finansijska podrška: 887.484,88 dinara (Grad Novi Sad – Gradska uprava za sport i omladinu)

„KKB – Književni konkurs bez naziva“
Sa ciljem da se podstakne književno stvaralaštvo mladih, organizovan je konkurs za učenike i učenice srednjih škola sa teritorije AP Vojvodine. Ukupno je prijavljeno 139 radova, 112 na srpskom jeziku i 27 na mađarskom. Autora i autorki ukupno je bilo 49: 18 momaka i 31 devojka; njih 39 poslalo je radove na srpskom jeziku, a 10 na mađarskom. Radove su poslali mladi iz 25 mesta u Vojvodini i 3 van Vojvodine.
Komisija je odabrala radove za zbornik, koji je štampan u 250 primeraka.
Promocija je organizovana u Novom Sadu, a govorili su Slobodan Tišma, Dejan Ilić i mladi autori-članovi komisije za izbor radova: Siniša Tucić, Jelena Anćelovski i Ana Terek.
Period realizacije: april – oktobar 2014.
Finansijska podrška: 180.000,00 dinara (Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu)

„Breskva ili čokolada?“
Projekat je imao za cilj razvoj životnih veština povezanih sa zdravljem kod dece preškolskog i mlađeg školskog uzrasta. Realizovano je 16 jednosatnih radionica na gradkoj plaži Štrand u Novom Sadu, koje su bile usmerene na: uviđanje značaja fizičke aktivnosti i savladavanje novih veština, u cilju motivisanja dece za redovno bavljenje sportom/rekreacijom, usvajanje znanja o sastavu namirnica, ovladavanje pripremom jednostavnih zdravih obroka, u cilju uviđanja značaja pravilne ishrane, usvajanje znanja vezanih za održavanje lične higijene, ali i higijene životnog prostora, u cilju motivisanja dece da se samostalno i aktivno uključe u dnevne aktivnosti vezane za ličnu higijenu, održavanje higijene u kući i vrtiću, kao i zaštitu životne sredine.
Period realizacije: jul – septembar 2014.
Finansijska podrška: Grad Novi Sad – Gradska uprava za zdravstvo

2013.

„Šareno leto, šarena jesen, šarena zima“
Projekat se bavio zadovoljenjem potreba mladih koje su identifikovane lokalnim, pokrajinskim i republičkim dokumentima, a realizovan je u saradnji sa Kancelarijom za mlade opštine Sremski Karlovci i Kancelarijom za mlade opštine Stara Pazova.
Uspešno su održani: Dan sporta, eko tribina, eko radionica, crtanje na trgu, serija radionica restauracije nameštaja, serija dekupaž radionica, serija radionica modnog dizajna i modna revija, književno kreativne radionice, rad na zborniku poezije, biciklijada, letnji bioskop, radionice sa decom sa smetnjama u razvoju, radionice mađarskog i nemačkoj jezika. Deo aktivnosti realizovan je zajednički, sa ciljem upoznavanja mladih iz dve opštine, razmene iskustava i znanja: izložba fotografija sa konkursa organizovanog u Sremskim Karlovcima prikazana je i u Staroj Pazovi, mlade muzičarke iz Stare Pazove nastupile su u Sremskim Karlovcima.
Period realizacije: jul 2013. – 31. mart 2014.
Finansijska podrška: Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije

„Grad kroz moje oči“ – novinarske radionice za srednjoškolce
Projekat je bio namenjen srednjoškolcima koji su zainteresovani za novinarstvo. U okviru programa održano je ukupno 6 novinarskih radionica, a grupa je i organizovano posetila lokalnu radio stanicu Radio 021. Radovi nastali na radionciama postavljeni su na blog, a neki su i objavljeni na sajtu Radio 021.
Period realizacije: septembar – decembar 2013. godine
Finansijska podrška: Grad Novi Sad, Gradska uprava za sport i omladinu – Kancelarija za mlade

„Biznis mladih Srbije – Na početku je važna podrška“
Cilj projekta bio je edukacija i osnaživanje mladih da pokrenu sopstveni biznis. Nosila projekta za Srbiju bio je „Smart kolektiv“ iz Beograda, a realizovan je u saradnji sa Erste bankom, UNESKO katedrom za studije preduzetništva Univerziteta u Novom Sadu. U okviru programa postavljena je platforma za onlajn podršku i realizovan trening u Novom Sadu. Polaznici su imali prilike da dobiju direktnu podršku od eksperata iz nekoliko sektora, kao i iz Erste banke.
Period realizacije: jun – decembar 2013. godine
Finansijska podrška: Grad Novi Sad, Gradska uprava za sport i omladinu

„Film PLASTIČNI OSMEH – animirana ekološka tragikomedija“
Animirani film „Plastični osmeh“ kreiran je sa ciljem da podstakne razmišljanje o potrebi svakog pojedinca da pruzme deo odgovornosti za životnu sredinu. Film potpisuje nagrađivani reditelj Miroslav Jović, koji je i autor priče. Za likove i animaciju bio je zadužen Aleksandar Rot.
Period realizacije: jun – novembar 2013. godine
Finansijska podrška: Grad Novi Sad – Gradska uprava za zaštitu životne sredine

2012.

„Umrežavanje učeničkih parlamenata srednjih škola na teritoriji AP Vojvodine
Osnovna ideja projekta bio je stvaranje preduslova za formiranje mreže učeničkih parlamenata vojvođanskih srednjih škola, kroz pomoć i podršku učenicima/ama i nastavnicima/ama da uspostave prve međusobne kontakte i predlože korake koji će voditi ka formiranju mreže.
Reаlizаcijom projektа prikupljeni su podаci (ime, prezime, kontаkt telefon, mejl) koordinаtorаučeničkih pаrlаmenаtа srednjih školа u Vojvodini, predsednikа/cа UP (ime, prezime, rаzred), i nаjznаčаjnijih аktivnosti koje je svаki pаrlаment urаdio tokom školske 2011/12. godine. Prikupljeni podаci su obrаđeni i postаvljeni nа portаl www.omladina.info, sа ciljem dа olаkšаju stupаnje u kontаkt sа učeničkim pаrlаmentimа, rаzmenu idejа i primerа dobre prаkse.
U šest mestа – Suboticа, Zrenjаnin, Sremskа Mitrovicа, Pаnčevo, Kulа i Novi Sаd – u sаrаdnji sа lokаlnom Kаncelаrijom zа mlаde održаni su sаstаnаci sа predstаvnicimа/аmа učeničkih pаrlаmenаtа, u cilju njihovog upoznаvаnjа, informisаnjа i motivisаnjа zа dаlji rаd i zаjedničke аktivnosti. Ovo je prvi korаk kа umrežаvаnju pаrlаmenаtа, kаko u svаkoj pojedinаčnoj opštini/grаdu, tаko i nа nivou AP Vojvodini.
Nа krаju projektа izrаđen je i Info-bilten, u kome se nаlаze prikupljeni kontаkti i izveštаji sа održаnih sаstаnаkа. Info-bilten je poslаt svim srednjim školаmа u Vojvodini i Kаncelаrijаmа zа mlаde.
Period realizacije: april – decembar 2012.
Finansijska podrška: Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu

„Koncert The Cone Gatherers (Skupljači šišarki) i snimanje LP ploče u Leuvardenu (Leeuwarden)/ Holandija“
Novosadska pijanistkinja Branka Parlić boravila je u Holandiji od 12. do 16. novembra 2012. godina, gde je održala koncert pod nazivom The Cone Gatherers. Na programu su bila zastupljena dela kompozitora Nove Muzike druge polovine 20. i prve dekade 21. veka Greema Fitkina (Graham Fitkin), Jeruna van Vina (Jeroen van Veen), Filipa Glasa (Philip Glass), kao i kultnog francuskog kompozitora Erika Satija, oca moderne muzike i svojevrsnog najavljivača minimalizma i postminimalizma. Koncert je bio održan u sali Friesland Bank centra za kulturu Harmonie.. Centar Harmonie jedan je od najvećih centara tog tipa u Holandiji.
Poslednja faza projekta je štampanje vinila i omota u Republici Češkoj. Dizajneri su novosadski umetnik Čedomir Drča i Stanislav Drča, student Akademije Umetnosti – studijska grupa Novi likovni mediji. Ploča Satie & Beyondbiće tokom 2014. godine predstavljena medijima na novinarskoj promociji u Novom Sadu i Beogradu.
Period realizacije: septembar 2012. – decembar 2013. godine
Finansijska podrška: Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu

„Dokumentаrno-igrаni film: Zbogom Brus Li – 20 godinа urbаne kulture“
Dokumentarno-igrani film „Zbogom Brus Li – 20 godina urbane kulture“ hronološki prati poznatog novosadskog benda, kroz mladalački bunt koji se vremenom pretvara u bunt srednjeg doba koji (ne)gubi svoju oštricu. Tokom višemesečnog napornog snimanja ekipa se trudila da odgovori na pitanja koliko je besmileno i teško a opet, uzvišeno i lepo, baviti se nečim tako apstraktnim, neopipljivim kao što je rokenrol u Srbiji u godinama milenijumskog prelaza kao i koliki je stvarni uticaj rokenrola na mlade u Srbiji?
O samoj grupi osim članova (bivših i sadašnjih), prijatelja benda, saradnika u filmu govore i neke popularne ličnosti iz domena kulture i estrade ( Nikola Pejaković Kolja, Isidora Bjelica, Raša Popov, Predrag Peđa Vranešević, Lajko Felix, Prljavi Inspektor Blaža, Kiki Lesendrić, Neno Belan, Zvonko Bogdan, Bajaga, Milić Vukašinović i mnogi dr.). Filmska ekipa takođe prati i kreativni rad grupe u okviru procesa nastajanja pesama za novi album. Snimanje i režija bili su povereni reditelju Miroslavu Joviću.
Period realizacije: mart – novembar 2012. godine
Finansijska podrška: Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu

“SOCIALCROSSROADS – Signpost 1″
Dvojicа umetnikа srednje generаcije – Nemаnjа Rаdusinović, priznаti аrhitektа i likovni stvаrаlаc, i Vlаdimir Rаdusinović, mizičаr koji je već 20 godinа аktivni predstаvnik novosаdske pаnk-hаrdkor scene – odvаžili su se dа lični doživljаj svetа u kome se nаlаze, kritiku, oduševljenje, ljude, svаkodnevicu, predstаve jаvnosti i kroz zаjednički video rаd.
Odаbrаni crteži objаvljeni su u knjizi čiji sаstаvni deo je i mulimedijаlni dvd sа zаjedničkim video rаdom. Na promociji su autori razgovarali sa maldim umetnicima i ostalim zainteresovanima, koji su prekoKаncelаrijа zа mlаde pozvаni nа otvаrаnje..
Projekаt „SOCIAL CROSSROADS – Signpost 1“ reаlizovаli su pаrtnerski udruženje „HMM…“ i Rаzvojni fond zа mlаde, uz pomoć i podršku Studentskog kulturnog centrа Novi Sаd.
Period realizacije: april – decembar 2012. godine
Finansijska podrška: PokrajinskI sekretarijat za sport i omladinu